måndag 14 mars 2011

Frosseri

En av de sju dödssynderna som inte bara kopplas ihop med att äta mat i överflöd. Frossar man i mat, alkohol eller sex saknas oftast något annat i livet.
Ensamhet eller att man känner sig otillräcklig som människa. Man dövar en känsla med en annan. God mat öppnar ett fruset hjärta samt att någon har sagt att vägen till mannens hjärta går genom magen. Det kanske är en sanning i sig. Men för den skull behöver man inre äta för minst två stycken. Varje år är det direkt påtagligt när det svenska julbordet presenteras. Minst tjugo rätter ska ner på samma gång i en och samma mage. Svensken drar sig inte för att hämta påfyllning både en och två gånger. Dessutom beter sig folk som gamar i kön. Likadant är det på Finlandsfärjorna när buffèn öppnar. 
Mat och droger kan aldrig ersätta en relation med någon annan. Varje missbruk livnär sig på oro, samt brist på kontakt och tillit.
Frosseri i främst mat skadar både den som frossar men bidrar också till att utarma jordens resurser. Man tillgodoser sig själv mer än man behöver och blir på så sätt egoistisk. Det övergår i tvång istället för ett behov av att äta endast det man behöver för att överleva. När man  blir slav under ett tvång, finns inte utrymme för att tänka på andra.
Begäret efter mat, sex, pengar och makt dövar empatin för andra. Äta för att döva smärta och dricka för att få tröst samt sexmissbruk och ett omättligt habegär löser de innersta behoven endast tillfälligt. Dessa begär återkommer dessutom i de övriga dödssynderna.
Så lyssna på kroppens behov och tillgodose dessa inte med ett överflöd, utan "lagom är bäst", det gäller i alla sammanhang.

I morgon står girighet på tur i denna blogg. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar